8 faktaa sushista, joita et tiennyt!
Onko sushi Japanista? Miten maanjäristys ja sushi liittyvät toisiinsa?
Oi Hanko
6/2/20233 min read
3. Jopa kymmennen vuoden opiskelu
Japanissa sushimestarin titteli on erittäin arvostettu, eikä sitä myönnetä löyhästi. Japanilainen sana “Itamae”, tarkoittaa "laudan edessä". Sushimestari on viime kädessä se, joka on leikkuulaudan edessä ja vastaa sushin tuotannosta. Oppilaat eivät saa vuosiin koskea kalaan, vaan he saavat vain keittää riisiä. Japanissa Itamae vastaa jopa vieraiden viihdyttämisestä sekä perinteisten sushiravintoloiden loppulaskun laskemisesta.
Mistä sushi onkaan kotoisin? Entä California roll?
Sushi ja sen historia yllättää monellakin tavoin. Sushia syödään ympäri maailmaa, mutta monikaan ei tiedä sen historiaa tai siihen liittyviä yllättäviä käänteitä. Yllätä ystäväsi sushitietämykselläsi!
1. Sushi ei alunperin ole Japanista
Sushia pidetään usein japanilaisena ruokana, mutta sen alkuperä on Kaakkois-Aasiassa. Sieltä se levisi Japaniin - ja lopulta ympäri maailman.
2. Sushi oli alunperin säilyke
Kalaa säilöttiin käärimällä se riisin sisään. Kun kala alkoi käydä, riisi hapattui ja säilytti näin kalan syömäkelpoisena. Sittemmin, etikan käytön myötä, käymisprosessi jäi pois ja sushi muuttui tuoreruoaksi. Sana sushi viittaa itse asiassa ruoassa käytettyyn etikkaiseen riisiin, ei raakaan kalaan.
4. Wasabi
Sushiravintolat eivät juurikaan käytä aitoa wasabia, mutta eivät siksi, että he haluaisivat huijata asiakkaitaan. Oikea wasabi on erittäin kallista ja sitä voi olla myös vaikea löytää ja ostaa. Wasabi-kasvista, suomeksi maustekrassi (Wasabia japonica), syödään sen varren ja juuren välinen lyhyt tyviosa. Kasvia on erittäin vaikea viljellä, lisäksi tuore wasabi pilaantuu herkästi. Tästä syystä ravintolat tarjoilevat piparjuuresta valmistettua wasabia. Wasabista puheen ollen: varaudu siihen, ettei sinua katsota Japanissa suopeasti, jos sekoitat wasabia soijan joukkoon. 🙂
5. California roll
California roll, jonka sisällä on avokadoa, kurkkua ja rapua, on nimestään huolimatta kehitetty Kanadassa.
6. Tonnikala
Kallein Tokion kalahuutokaupassa myyty tonnikala maksoi 2,9 miljoonaa euroa. Sushizanmai-ketjun omistaja Kiyoshi Kimura ylitti oman, vuoden 2013, ennätyshintansa, joka tuolloin oli 1,6 miljoonaa euroa. Ennätyshintainen kala painoi 278 kiloa. Liikakalastuksen takia uhanalaisen tonnikalan käyttöä on pyritty vähentämään.
7. Sushi ja maanjäristys
Sushi oli alunperin perinteistä japanilaista katuruokaa, koska myyjillä ei ollut varaa avata ravintolaa. Tämä kaikki muuttui vuoden 1923 maanjäristyksen jälkeen. Asuntojen hinnat putosivat niin alas, että yhtäkkiä oli mahdollista hankkia liikehuoneisto ja tarjoilla siellä sushia.
8. Hedelmäsushi?
Sushissa ei tarvitse aina olla perinteisiä raaka-aineita. Uusin tulokas on hedelmäsushi. Mainioita hedelmiä tähän käyttöön ovat mango, persikka, cantaloupe, ananas ja tähtianis. Voit leikata vesimelonista ohuita siivuja hillottua inkivääriä muistuttamaan. Suklaa- ja kinuskikastikkeella saa sushirulliin kivat raidat!
Katso tästä Gemman ohjeet hedelmäsushin valmistamiseen!
1 €/kpl
Ravintola Oi Hanko ja K-Supermarket Karjaa
Voit myös tilata ennakkoon edellisenä päivänä.
Nouto ravintolasta keskiviikko-perjantai klo 11-18.
Tilaa soittamalla 050 364 8834 tai messengerillä
Keskiviikko-perjantai klo 11-18.
Sushia myös lounaalla, ke-pe klo 11-15.
Sushimyynti myös K-Supermarket Karjaa, ti-pe klo 11-19, la klo 11-18.